Oppfølging av badevannskvalitet innebærer prøvetaking av badevannet og vurdering av vannskvaliteten i tråd med norske vannkvalitetsnormer og EUs badevannsdirektiv. Lokalt er det kommunen som har dette ansvaret.
Badevann
Oppfølging av badevannskvalitet innebærer prøvetaking av badevannet og vurdering av vannskvaliteten i tråd med norske vannkvalitetsnormer og EUs badevannsdirektiv. Lokalt er det kommunen som har dette ansvaret.
Badevann
Badevann
Se badevannskvaliteten med Gurusoft
Med Gurusoft sin nye kartløsning så kan du nå enkelt tilfredsstille kravene til dokumentering av badevannskvaliteten i din kommune!
Se hvordan Gjøvik gjør det her
Gjennom disse funksjonene og mulighetene kan Gurusofts løsning bidra til å
forenkle og effektivisere dokumentasjonen av badevannskvaliteten og tilgjengeliggjøre den for kommunens innbyggere, samtidig som den oppfyller kravene i gjeldende regelverk.
- Overvåking
- Automatisert rapportering
- Brukervennlige visualiseringer
- Historisk data og trender
- Kostnadseffektiv og tidseffektiv
- Overholdelse av regelverk
Badevannskvalitet og miljørettet helsevern
Prøvetaking og vurdering av resultater er et viktig ledd i kommunes folkehelsearbeid. Dette innebærer både visuell befaring og prøvetaking av vannet i badesesongen. Analyseresultatene vil være grunnlaget for å vurdere badeplassers egnethet, og grunnlag for å iverksette tiltak ved behov.
- Prøvetaking: Hyppighet bestemmes ut ifra risikovurdering og basert på veiledende normer, og bør starte før badesesongen starter
- Grenseverdier: Mikrobiologiske parametere som E.coli og Intestinale enterokokker har egne grenseverdier for å avdekke nivå av tarmbakterier
- Parametere: Siktedyp, fargetall og tilstedeværesle av cyanobakterier er også være aktuelle parametere for å vurdere badevannskvaliteten
- Risikovurdering og tiltak: Dersom resultatene av overvåkningen viser at vannkvaliteten ikke oppfyller de fastsatte kravene, skal kommunen iverksette tiltak for å forbedre vannkvaliteten.
- Offentliggjøring av informasjon: Informasjon om vannkvaliteten, resultater av overvåkning og eventuelle badevannsforbud skal være tilgjengelig for allmennheten.
I dag er det to veiledende normer for bedømmelse av badevannskvalitet:
- Vannkvalitetsnormer for friluftsbad (IK-21/94, PDF)
- EUs badevannsdirektiv – Directive 2006/7/EC (europa.eu)
Helsedirektoratet forvalter regelverket for miljørettet helsevern, se mer informasjon på deres nettsider: https://www.helsedirektoratet.no/tema/miljo-og-helse/friluftsbad
Forskrift om miljørettet helsevern for badeanlegg, bassengbad og badeplasser: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1996-06-13-592 ( Gjelder for badeanlegg, bassengbad og badstu. For frilufts- badepalsser gjelder Vannkvalitetsnormen eller EUs badevannsdirektiv.)